Nalgene vs brusflaske


Lett er rett; er et motto som er greit å etterstrebe så lenge som det ikke går ut over funksjonalitet eller sikkerhet. Sekken blir fort tung når man skal ha med mat og utstyr for å klare seg ute noen døgn, og da gjelder det å spare der man kan. Alle monner drar.

I flere år har nalgeneflasker vært faste følgesvenner på tur. De er jo så solide og holdbare drikkeflasker. Men hva med vekten sammenlignet med moderne brusflasker laget av PET-plast?

Volum [l]Vekt [g]Vekt/Volum [g/l]Pris [NOK]
Nalgene1175175179,-
Brusflaske0,522441,-
Juiceflaske133332,50
Brusflaske1,541272,50

Om man har med seg to liter vann i sekken får man en vektbesparelse på nesten 300 gram dersom man bytter ut nalgeneflaskene med PET-flasker.

I tillegg til dette har PET-flaskene den fordelen at de er komprimerbare. En tom flaske tar med andre ord ikke opp nevneverdig volum i ryggsekken. En halvfull flaske, der man har klemt ut luften før man setter på korken, former seg veldig fint når den pakkes i sekken. Ulemper er at det kan være vanskeligere å estimere hvor mye som er igjen i flasken, og at det kan være litt plundrete å rett ut flasken når den skal fylles igjen.

Og selv med splashguard på Nalgene-flasken må jeg si at brusflasker er bedre å drikke av.

Juiceflaskene har forresten den fordelen at de har større åpning enn brusflasker, noe som gjør at de er lettere å fylle, lettere å rengjøre og lettere å rette ut etter at de har vært sammenpresset. Og så har de en fin størrelse.

Og hva med holdbarhet? PET er en utrolig holdbar plast. Prøv å bøy og knekk så mye du klarer - du skal holde på veldig lenge før du klarer å lage hull i den.

Herved sier jeg takk til Nalgene for mange fine turer: Fra nå av er dere pensjonert. I beste fall får dere bli med på tur i parken for å bygge image.




3 kommentarer:

  1. Men om vintern er jo Nalgene fint da. Med varmt vann og lagt inni dunisen.

    SvarSlett
  2. Det er riktig; og ikke minst en viktig vinterfunksjon på drikkeflaskene.

    Holder man seg imidlertid under glassomvandlingstemperaturen, som for PET er ca 70°C, går det utmerket å bruke en brusflaske som varmeflaske. Blir jo litt mindre energi pr liter vann, men gir fortsatt et fint bidrag i soveposen eller innenfor jakken, eller bare for å unngå at vannet fryser til is om du har flasken i sekken.

    Kler man i tillegg flasken med en ullsokk så unngår man å brenne seg på den, og den avgir litt lavere effekt slik at den holder seg varm over lengre tid.

    Så om du koker 7 deler vann og tilsetter 3 deler isvann og deretter tømmer det på flasken så skal det funke fint.

    SvarSlett
  3. Hva skjedde med den gode gamle termosen? Man slipper dunjakken for å holde flasken varm, ergo sparer man noen hundre gram.

    SvarSlett