Gjør det selv - Longboard

  

  
  

Vakuuminfusjon er en metode som brukes for å fremstille kompositter av f.eks epoksy og glassfiber eller karbonfiber. Metoden skiller seg fra vakuumbagging ved at man setter laminatet under vakuum før man tilfører epoksy. På den måten har man mulighet til å gjøre justeringer dersom man ser at noe blir feil, eller om man oppdager lekkasjer i bagen. Man slipper videre unna med sølet som er forbundet med å våte ut fibrene manuelt. Dersom alt klaffer kan man få til laminater med veldig høy fiberfraksjon og få defekter i form av luftbobler.

Har vært inne på tanken på å lage et par ski ved hjelp av vakuuminfusjon, men har ikke hatt noen god løsning på å få til en jevn infusjon av over- og undersiden av kjernen på skien ettersom man ikke uten videre kan legge inn flowmesh inni skien.

Ettersom ting har en tendens til å ikke bli fullt så bra på første forsøk bestemte jeg meg for å gjøre en liten test på billigere materialer enn det som skal til for å lage et par ski. Valget falt på longboard siden det kan lages veldig enkelt og billig av litt triax glassfibervev, noen biter kryssfiner og litt epoksy.

Byggeprosessen kan du se her:

     

Konklusjon: Det kunne gått bedre, men det er egentlig like greit å gjøre alle feilene samtidig og på første forsøk. Fikk kortslutning i endene på laminatet, og måtte resirkulere epoksy fra resinfellen og tilbake til innløpet for å få infusjonen til å gå. Trodde etterhvert alt av fibrer var våtet ut, men når jeg tok brettet ut av formen var det dessverre en tørr flekk på undersiden.

Dessuten lærte jeg at det er mer enn glassfiberen som trekker epoxy når den settes under vakuum. Ut fra vekten på sluttproduktet er det rimelig å anta at det er mye epoksy som har gått rett inn i trekjernen på brettet. Jeg slapp heldigvis å sitte igjen med et par tunge ski, men fikk til gjengjeld et litt tungt, men bra longboard.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar